Skip to content

Каракулак или Караколия

Ако прегледате версията на Уикипедия на английски за Таратора ще прочетете че името на тази лятна супа е с български произход. В българската версия обаче има цяла страница с доказателства че думата е турцизъм.
Естествено българският език е много по-стар от турския, който е произведение на 20 век.
Казанджия .. от Казан - столицата на Воложка България с преносно значение ниско място врящо от народ както и Котел.
Родът на Хаджи Димитър от древни времена бил известен като Белени - стрелци. По късно турците ги нарекли Бимбелени - сто бели.
Как ли са наричали каракулака преди.
В някои региони той още е известен като караколия.
КР е праиндоевропейское представка свързана с кръг, ограда.
Кръг, крепост, крив,геран, Карабунар, кремъл, карцер, караул...Стотици думи в българския език. В речника на чуждиците в българския език обаче пише че караул е от руски.
Аул + КР... дали.
Караколия в руския е криво дърво.
Крив коляч това е каракулака.
Кривият меч при траките се е наричал Скалме пак с корен коля или Сика -сека или Махейра - махам.
Названието на ножа, инструмент, сечиво в повечето езици не описва външният му вид а функцията. "Sheepsfoot" не означава че острието е с форма на Копитото а че заради липсата на на остър връх с тези ножове са бръснели краката на овцете.

И за това ятаган ли е караколията.
Създателя на ятагана е митичният Ятаган баба от село Ятаган.
Последното се намира на 200 километра от планината Булгардаг населявана от древни времена от траки. А от 11-16 век център на Българска държава със собствени владетели от Асен до Катерина. Края на тази държава е 1516 г. Тогава се появява и Ятаган баба а най известния ятаган е този на тогавашния султан датиран от 1526 г.
Това от мен. Размислите от Вас.
Проблема тук е че никой не е търсил археологически доказателства за връзката Скалме - караколия. Така че на историята се губят хиляда години.

В тази връзка мечът на Хан Кубрат казашка шашка ли е, кавалерийска сабя или турска калъчка
https://postimg.org/image/i4c1uy88l/
Мечът на Атила http://theswordlibrary.blogspot.bg/2014/02/attila-sword.html?m=1 също много прилича на шашка и калъчка.
П.с. . А западните българи на Боян-Челбир, останали в зависимост от аварските хакани, започнали да се наричат кара-българи, т.е. "западни", а не "черни", както разбирали тюрките. Защото българите наричали запада "кара", изтока - "ак", севера - "кук", а юга - "сара"или "саръ""
Кара българите са заселили по късно Македония. От тях произхожда и най- великия и почитан през средновековието владетел, изучаван във Византийските университети и даван за пример на бъдещите императори Хан Крум. Не знам прозвището Кара при хайдушките главатари откъде произтича.
Виж цялото съдържание