Skip to content

Crucible steel.
Това е стомана получена при смесването в стопилка на чугун, желязо, стомана,пясък, стъкло и въглища с древна история.
Първите сведения за производство на такава стомана са от 3 век пр.н.е. в Индия/ основно предимство на тези остриета е не твърдостта им а тяхната каляемост и edge resistance т.е износоустойчивост и способност за постигане на остър ръб/ благодарение на включвания извън системата желязо-въглерод. Това съвпада със създаването на държавата Бактрия на границата м/у Индия и Персия след оттеглянето на войските на Александър Македонски за победите на когото съществен принос имат славните тогава тракийски мечове. Някои наричат тази държава Балхара. Развитие на технологията в индустриалната ера дават Британците благодарение на колониите си в Индия те и проучват историята и. В наше време е установено че център на леене на такава стомана е бил и град Нерв от Бактрийската някога провинция Траксион.
Историците обясняват разпространението на тази стомана по цял свят с далечните търговски пътища.
Например мечове от такава стомана Ulfberht са открити в Скандинавия, като се смята че са стигнали дотам благодарение на Воложкия търговски път.
Малко отклонение. Това е времето, когато Мохамад ибн Фадлан е посланник във Воложкия България. " 13ият воин" претендира да е създаден по негови записки макар той никога да не е бил там. Това което аз запомних от тях е , че българите посрещали гостите си с месо и просо далеч от славянската митология "хляб и сол". Просото в древността е източник на протеини за бедните които не могат да си позволят месо. От там и просяк и Просеник(мързелива баница).
За това че персийския Дамаск е създаден от Crucible никой не спори.
През 1 в. преди.н е в Япония започва нова ера. Тя се характеризира с навлизането на огромни човешки маси от континента..( за неколкократното завладяване на Япония и Британия никой на тези острови не говори).
За тази ера е характерно навлизането на бронзовите артефакти от Китай и стоманените инструменти и земеделски сечива. Дотогава острова е населяван от ловци и риболовци с кремъчни оръжия. Японската инструментална стомана SK5 според митологията е създадена на острова в древни времена, както и дамаска.
През 18век във Великобритания започва производство на Crucible steel, благодарение на вноса на чугун от Швеция /първенството и в леенето се дължи на природните находища от soap stone/. Британците използват кокс. За разлика от Австро Унгария те не разполагат с висококачествени въглища.
На континента -Германия и Австро Унгария на базата на този метод на леене се създават инструменталните стомани. Техен наследник е руската У8, евтектоидна стомана позната от древни времена в Европа (днес 1075) за направа на сечива и инструменти но вече с по съвършен метод на производство.
На база crucible един руснак създава булата.
Американците от Crucible сами твърдят че са наследници на Британския производител( CPM steel).
Повечето "модерни" стомани всъщност са приложение със съвременни средства на една древна технология.
И все си мисля че тя е била позната на най древната цивилизация на предшествениците на траките.